Klart for kongens JA!

I dag, fredag 16. september, forventes det at kong Harald godkjenner forslaget til ny forskningsetikklov, iflg. den kanskje mest synlige statssekretæren i KD noensinne, Bjørn Haugstad. Haugstad hadde invitert seg selv til å orientere om lovforslaget på møtet i Forskningsetisk forum 13. september. Den nye loven sier hvordan arbeidet med forskningsetikk skal organiseres ved institusjonene, og den presiserer at det er institusjonenes ansvar at ansatte har kunnskap om og følger forskningsetiske regler og normer.

Har lovforslaget betydning for HiØ? JA! Det betyr at HiØ skal ha ansvaret for:

  1. nødvendig opplæring av kandidater og ansatte i anerkjente etiske normer (ingen skal kunne si «jeg visste ikke»)
  2. at alle som utfører eller deltar i forskningen er kjent med anerkjente etiske normer
  3. å ha rutiner for å behandle saker om mulig brudd på anerkjente etiske normer
  4. vurdere om det, som et ledd i behandlingen av saker etter pkt. 3, er behov for å be om uttalelse fra et utvalg* ved institusjonen
  5. å ha rutiner for å rapportere til Nasjonalt utvalg for gransking av redelighet i forskning om forskningsetiske saker ved HiØ.

* Forskningsinstitusjoner skal ha et faglig uavhengig utvalg som kan gi uttalelse i saker om mulig brudd på anerkjente etiske normer. Utvalget skal ha nødvendig kompetanse i jus, forskning og forskningsetikk og ha minst ett medlem som ikke er ansatt ved institusjonen.

Når kong Harald har godkjent forslaget oversendes det til KUF-komiteen (som ledes av trondhjemmeren Trond Giske). Lovforslaget må regnes som såpass komplekst at komiteen trolig vil sende det på høring før det legges fram for Stortinget, forhåpentligvis i vårsesjonen 2017.

Om ikke lenge kommer det blogg-innlegg om forskningsetikk der en ser på redelighet/uredelighet og diskutabel forskningspraksis.

Statssekretær Bjørn Haugstad i Forskningsetisk forum 13. september (Foto: k©k)

Av Kjell Ove Kjølaas
Publisert 16. sep. 2016 04:54 - Sist endret 24. sep. 2019 10:44
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.