Kjært barn har byttet navn, men ikke initialer – NSD

NSD, tidligere kjent som «Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste», byttet tidligere i år navn til «Norsk senter for forskningsdata AS». Bakgrunnen er at NSD i dag ikke bare dekker samfunnsfagene, men også humaniora og medisin og helsefag. Merkenavnet NSD er beholdt siden det er rotfestet i norske og internasjonale forskningsmiljøer.

For de uinnvidde: NSD er nasjonalt arkiv for forskningsdata og et av verdens største i sitt slag. Hovedmålsettingen er å forenkle tilgangen til gode og relevante data for forskningsformål. Dette gjøres ved å samle inn, bearbeide, legge til rette, arkivere, vedlikeholde og formidle data til forskningsmiljøene og sikre at de er tilgjengelig i en slik form at de kan brukes i forskning uten store juridiske, økonomiske og praktiske kostnader for brukerne. NSD gir også forskningsmiljøene service og veiledning om datainnsamling, forsknings- design, dataanalyse, metode, personvern og forskningsetikk.

Det de fleste i UH-sektoren forbinder med NSD er deres database for statistikk om høgre utdanning (DBH). Dette er en sentral informasjonskilde om den tertiære utdanningssektoren i Norge, herunder universitet, høgskoler og fagskoler, biblioteker og samskipnader. Data og datatjenester fra DBH danner grunnlag for et bredt tilbud av styringsdata for politikkutforming i sektoren og statistikk som kan tilrettelegges for mange behov. DBH inneholder data og statistikk om studenter, utdanning, forskning, personale, museum, areal, økonomi og selskapsdata. Datatilbudet er åpent tilgjengelig for forskning på sektoren, for planlegging både sentralt i departementer og lokalt ved hver enkelt institusjon.

Les mer om NSD HER.

Av Kjell Ove Kjølaas
Publisert 29. aug. 2016 10:41 - Sist endret 24. sep. 2019 10:44
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.