Interessekonflikter i forskning

Overskriften var tittel på et seminar på Litteraturhuset i Oslo 26. mai. Arrangør var FEK – De forskningsetisk komiteene. Svært mye forskning gjøres på området med interessekonflikter, f.eks. innenfor klima og miljø, fiskeoppdrett, oljeutvinning, jordvern, dyrevern, politikk, innvandring, stråling, atomkraft, og mange fler. Et viktig spørsmå i denne sammenhengen er hvordan vi kan stole på resultatene hvis (når) forskerne har personlige oppfatninger og holdninger innenfor det området det forskes på. Det som i alle tilfeller er viktig er at forskerne er åpne om sin «bias». I tillegg er det nødvendig at  forskning med interessekonflikter ikke utføres av enkeltforskere, men av forskningsgrupper der alle deltakerne må være åpne om sine ståsted.

Og så er det de som betaler forskningen da – hvor mye skal de ha lov til å styre forskningen? Friskt i minne er Per Sandbergs uttalelse: «Politikerne har lagt rammevilkårene for hvordan denne næringen skal vokse og Havforskningsinstituttet (HI) skal dele ambisjonene for de vedtakene». På spørsmål om hvordan HI skal forholde seg hvis de mener veksten ikke er forsvarlig, sier Sandberg: «HI skal legge til grunn at det er forsvarlig, og da må de lage modeller som gjør det forsvarlig å nå de målene». Akseptabelt? NEI!!!

På den annen side er det helt legitimt at forskningen styres, f.eks. gjennom de prioriteringene som Norge og EU gjør gjennom hhv. Forskningsrådets programmer og EUs rammeprogram (H2020). Innenfor medisinsk forskning er det f.eks. helt nødvendig med styring for å få fram forskningsresultater for sykdommer med «lav prestisje».

Heldigvis viser det seg, iflg. en ny europeisk undersøkelse (ec.europa.eu), at over halvparten av befolkningen stoler mest på yrkesgruppen universitetsforsker når det er snakk å uttale seg om hvilken betydning/impact forskning har på samfunnet. På andreplass kommer TV-journalister. Politikere kommer langt ned på lista 🙂

Paneldebatt med Klaus Mittenzwei (NIBIO), Svein Sjøberg (UiO), Bjørn Haugstad (KD), Arvid Hallén (NFR), Norunn Myklebust (NINA), Ingrid Bay-Larsen (NENT) – Foto: Sneaky Pete

Av Kjell Ove Kjølaas
Publisert 30. mai 2016 06:18 - Sist endret 24. sep. 2019 10:42
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.