«I don’t care if it’s legal, it’s wrong!»

Sitatet i overskriften er fra USAs president Obama i 2014 i forbindelse med en diskusjon om betaling av skatt i juridisk  og etisk betydning.

Denne tematikken er ytterligere aktualisert i forbindelse med «Panama Papers» de siste ukene. I en kronikk signert samfunnsdebattanten Paul Bjerke i Aftenposten 22. mai, påstås at hvis en samfunnsforsker skulle ha forsket på disse dokumentene, ville hadde han eller hun ha brutt de nyreviderte norske forskningsetiske retningslinjene. I kronikken står det, med henvisning til disse retninglinjene, at «det er uetisk av samfunnsforskere å drive uønsket, kritisk forskning på bedrifter, organisasjoner og andre private organisasjoner som ikke ønsker å få sitt interne liv belyst.»

Forfatteren Jan Kjærstad foreslår i en kronikk i Dagladet 23. mai, med referanse til at Panama-sjef, nei, jeg mener DNB-sjef, Rune Bjerke (likevel) ble sittende: «La oss fjerne ordet «ansvar» fra det norske språket. Ordet er for lengst tømt for mening, det er bare til bry. Eller ordet ansvar kan erstattes med hva som helst. F.eks. ikke-skylda. Eller bløtkake. Jeg har ansvar = Jeg har ikke-skylda. Jeg tar ansvar = Jeg tar bløtkake og blir sittende.»

Dette temaet vil forhåpentligvis også bli diskutert når de forskningsetiske komiteene denne uka (26. mai) inviterer til åpent møte om «interessekonflikter i forskningen«. Statssekretær Bjørn Haugstad og NFR-direktør Arvid Hallén er blant innlederne.

Av Kjell Ove Kjølaas
Publisert 23. mai 2016 10:57 - Sist endret 24. sep. 2019 10:42
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.