Hva er plagiat i forskning?

I høst har det vært mye diskusjon om plagiat på ulike områder, som journalistikk, litteratur, opphavsrett og, ikke minst, forskning og forskningsetikk. I disse debattene blir «plagiat» ofte brukt som et generelt begrep med identisk innhold uavhengig av samfunns- eller rettsområde. Plagiatbegrepet i forskningsetikken har imidlertid sin egen begrunnelse og må ikke likestilles med «plagiat» innenfor andre områder.

Plagiering i forskningsetisk forstand er å ta noe fra andre uten å opplyse om det. Dermed fremstår det som presenteres, enten det er snakk om tekst, data, figurer eller ideer, som både nytt og originalt selv om det ikke er det. Forskere skal alltid vise til sine kilder, med mindre det helt opplagt er snakk om almenn kunnskap, enten man bygger på andres arbeid eller har hentet stoffet fra andre steder, for eksempel fra Internett. Forskere skal med andre ord praktisere god henvisningsskikk.

Hvor utbredt er plagiering i forskning i Norge i dag? Det vet vi dessverre ikke. I 1997 ga De nasjonale forskningsetiske komitéer ut rapporten Fusk i forskning. Denne ga en oversikt over uredelighet og diskutabel forsking den gang. I samarbeid med Universitetet i Bergen og Høgskolen i Bergen, er derfor De nasjonale forskningsetiske komiteene nå i gang med en ny kartlegging.

Les mer HER.

Av Kjell Ove Kjølaas
Publisert 26. jan. 2016 07:16 - Sist endret 24. sep. 2019 10:40
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.