FoU-utvalget ønsker mer trøkk på forskning

Arbeidet med FoU-organisering er nå mer eller mindre avsluttet. Vi har fått på plass en gjennomgående struktur med lokale FoU-utvalg, FoU-ledere, forskergrupper, retningslinjer for tildeling av midler etc. Det neste stadium i FoU-utvalgets arbeid med å fremme forskning ved HiØ må være å finne frem til strategier og virkemidler som kan fremme en forskningskultur.

Når det gjelder virkemidler har FoU-utvalget allerede begynt på dette arbeidet. I fjor foreslo utvalget en flytting av insentivmidler fra formidling til nivå-publisering. Som et resultat av dette forslaget vil det i budsjettet for 2017 bli foretatt en justering i fordelingen av midler til formidling og nivå-publisering (uttelling i budsjettet for 2017 beregnes på grunnlag av publisering i 2014 og 2015). Endringen som en endte opp med var riktignok mye mindre enn det utvalget foreslo (ca 3 mill. kr ble flyttet). Dvs. det er fortsatt forskjell mellom den summen som deles ut til formidling og det som deles ut til vitenskapelig publisering. Vitenskapelig publisering får ca. 40% og formidling ca. 60% av potten.

FoU-utvalget diskuterte dette på møtet 18. februar og mener at for å i større grad fremme forskningen ved HiØ, bør en enda større del av publiseringspotten gå til vitenskapelig nivåpublisering, og foreslår en endring i uttelling som vist i nederst rad i tabellen nedenfor (F er formidling, N er nivåpubliering, KU er kunsterisk utviklingsarbeid). Dette er i tråd med utvalgets anbefaling for ett år siden.

Konsekvensen av dette er at ytterligere ca. 4,5 mill. kroner av publiseringspotten flyttes fra formidling til vitenskapelig publisering, slik at fordelingen blir at  vitenskapelig publisering får ca. 55% og formidling ca. 45% av potten. Dette vil eksempelvis føre til at faglig foredrag for fagfeller (F2) vil bidra med ca. 6.000 kr til avdelingen, mens en nivå 1-publikasjon vil bidra med 120.000 kr. Et intervju eller en kronikk (F0) vil bidra med ca. 1.600 kr.

Dersom ledelsen mener at de budsjettmessige konsekvensene av forslaget til endringer er for stor for noen avdelinger, foreslår FoU-utvalget at man i en overgangsfase kompenserer for dette på annen måte.

sledgehammer to crack nut cartoon humor concept illustration saying proverb

Av Kjell Ove Kjølaas
Publisert 22. feb. 2016 12:32 - Sist endret 25. sep. 2019 16:14
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.