Forskningsetisk andakt?

«Innfør en forskningsetisk andakt for å sette forskningsetikk på dagsordenen», var et humoristisk forslag fra Ann-Helén Bay, dekan ved Fakultet for samfunnskunnskap, Høyskolen i Oslo og Akershus, da de nye forskningsetiske retninglinjene ble lansert 27. april i Oslo.

Retningslinjene for NENT og NESH har vært på en omfattende høringsrunde og blitt revidert i henhold til nasjonale og internasjonale utviklinger. Sammen med relevant lovgivning utgjør retningslinjene det sentrale etiske rammeverket for all forskning i Norge.

  • NENT: Den nasjonale forskningsetiske komité for naturvitenskap og teknologi
  • NESH: Den nasjonale forskningsetiske komité for samfunnsvitenskap og humaniora

Retningslinjene er rådgivende og er skal bevisstgjøre forskere om anerkjente forskningsetiske normer, synliggjøre mulige dilemmaer og bidra til refleksjon og debatt om forskningsetiske spørsmål. Målet er at retningslinjene er godt kjent på forskningsinstitusjonene og at de brukes i undervisning og i arbeidet i evt. forskningsetiske utvalg ved institusjonene. I tillegg legges det nå opp til at institusjonene skal ta et større ansvar for at ansatte opplyses om og følger de etiske retningslinjene,

Det er ingen som kan dømmes for brudd på disse retningslinjene – det ivaretas ved håndhevelse av forskningsetikkloven (ny/revidert lov kommer trolig senere i år). Det er verdt å merke seg at slike retninglinjer er kulturelt betinget. I noen asiatiske land kan f.eks. plagiering være helt ok, ja, det kan til og med oppleves som en ære å bli plagiert, iflg. Dag Rune Olsen, rektor ved Universitetet i Bergen, som deltok på lanseringen.

Et alternativ til andakt kan være at det på denne bloggen med ujevne mellomrom publiseres drypp fra de nye retningslinjene. De nye retningslinjene fra NESH finner du HER, og fra NENT HER.

Av Kjell Ove Kjølaas
Publisert 27. apr. 2016 13:02 - Sist endret 24. sep. 2019 10:42
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.