Fagfellevurdering – usynlig, men nødvendig!

Dette innlegget er delvis inspirert av et innlegg i Aftenposten 17.12 (Usynlige helter, av Nina Kristiansen).
Fagfellevurdering er en helt nødvendig del av vitenskapelig publisering. Dette skal gjøre at luker ut publisering av dårlig og uredelig forskning. Fagfellearbeidet er ikke akademisk tellende, men det brukes svært mye tid på slikt arbeid. Så hvorfor i all verden greier man å opprettholde en slik ordning? Som (veldig) gammel fagfelle vet jeg i alle fall svaret for mitt eget vedkommende, det opplevdes som en ære å bli spurt (i alle fall i starten), og det var ofte en helt unik mulighet til å få innsikt i det aller siste på eget forskningsområde.

Kvalitetskontroll av forskningsresultater krever at resultatene er etterprøvbare. Det er de ikke alltid, og når de er det så kan det ofte kreve så mye tid og ressurser at ingen er interessert i gjøre det. Det har ikke manglet på forslag til forbedringer av kvalitetskontroll av publikasjonsprosessen. Et interessant, men på ingen måte nytt eksempel er at tidsskrifter tillater online kommentarer til artikler som ligger på nettet, der hvem som helst kan komme med innsigelser og synspunkter. Dette gir dessuten muligheten for direkte kommunikasjon mellom forfatter og lesere, og det kan fremstå som en kvalitetskontroll på allerede publiserte artikler.

Professor Mattihas Kaiser, professor ved UiB og mangeårig sekretariatsleder for Den nasjonale forskningsetiske komité for naturvitenskap og teknologi (NENT), tror at endrede rammevilkår, som insentivsystemer, samarbeidsformer og nye teknologiske plattformer, krever at man får inn litt andre mekanismer i vitenskapen – ikke minst når det gjelder etikk og god forskningspraksis.  Slik fagfellevurderingen fungerer nå, er den for svak. Jeg tror en stor forvandling er på vei, men at systemet ikke har funnet sin nye form, sier han (til etikkom.no, juni 2015).

Av Kjell Ove Kjølaas
Publisert 7. jan. 2016 07:59 - Sist endret 24. sep. 2019 10:39
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.