Edderkopper, Bach og Heavy Metal

Forskerforbundet hadde leid inn en operasanger (Frank ?) til å løfte stemningen på det årlige Forskerforbundets forskningspolitiske seminar 15. november på Bristol i Oslo. Han fikk salen med på allsang og kunne fortelle om et (unyttig?) forskningsprosjekt som skulle finne ut hvilken musikk edderkopper liker best. Resultatene viste at edderkopper spinner nettet sitt nærmere høyttaleren når det spilles heavy metal-musikk enn når det spilles Bach-musikk – altså liker edderkopper heavy metal bedre enn Bach!

Overskriften for seminaret var Hvem eier forskningen? Det ble derfor mye snakk om åpen publisering (open access) og politikeres bruk/misbruk av forskningsresultater. Disse temaene har vært omtalt i flere innlegg på denne bloggen tidligere:

Leder for Forskerforbundet Petter Aslestad åpnet konferansen. Han tok bl.a. for seg forskningsetikk og refererte til en undersøkelse som Bjørn Hoffmann (NTNU/Gjøvik) har gjort, der det fremkom at hver tiende phd-student er villig til å falsifisere, fabrikere eller utelate data i forskningen sin. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen kommenterte dette og mente at det også var oppsiktsvekkende at hver tiende phd-student innrømte at de aksepterte slik juks.

Kunnskapsministeren kom også inn på prosessen med å skaffe åpen tilgang på forskningsresultater fra prosjekter som er offentlig finansiert, og sammenlignet den med prosessen som musikkindustrien måtte gjennom fra massiv ulovlig kopiering til at lovlige strømmetjenester nå råder i dette markedet. Han presiserte at sammenligningen går på at det er teknologien som påvirker utviklingen. Isaksen var for øvrig tilfreds med høringsuttalelsene som har kommet inn til rapporten om åpen tilgang fra Brekke-utvalget, der 80% er generelt positive til forslagene i rapporten. Han understreket samtidig at han er klar over at det en del hensyn som må tas på veien mot slik åpen tilgang, bl.a. dette med opphavsrett og at det kan være viktig for forskere å kunne publisere i prestisjefulle tidsskrifter.

Forskningsrådets avtroppende direktør Arvid Hallén snakket også om prosessen mot åpen tilgang. Han påpekte at man må innse at man i en overgangsperiode må ha doble kostnader i forbindelse med publisering og tilgang på publikasjoner, fordi man må betale for publisering i åpne kanaler og fordi man må betale for abonnementer på viktige tidsskrifter. Han advarte mot publisering i røvertidsskrifter og oppfordret forskerne til å ikke publisere i tidsskrifter de ikke vil bruke i sin egen forskning.

Politikere deltok også på seminaret. Egentlig skulle partilederne delta i debatten om «forskning, næring og politikk», men pga. stortingsbehandlingen av langtidsplanen for Forsvaret, stilte det vi kan kalle forskningspolitiske talskvinner- og -mann opp i stedet: Torgeir Knag Fylkesnes (SV), Marianne Aasen (Ap), Anne Tingelstad Wøien (Sp), Iselin Nybø (V), Une Aina Bastholm (MDG), Kristin Vinje (H), Lill Harriet Sandaune (FrP). Det viktigste som kom fram var at politikerne må ta verdivalg som noen ganger går på tvers av det forskningsresultater tilsier at man bør gjøre.

Foto: K©K

Av Kjell Ove Kjølaas
Publisert 20. nov. 2016 05:45 - Sist endret 24. sep. 2019 10:46
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.