Databaser for siteringer i vitenskapelige artikler

Ketil Isaksen (Biblioteket v/HiØ) har bidratt til dette innlegget:

Det er de to siste årene utarbeidet avdelingsvise oversikter over siteringstall for de ansatte ved HiØ. Verktøyet som brukes er siteringsdatabasen Scopus, og dataene som hentes ut er antall publikasjoner registrert på den enkelte ansatte (cited documents), antall siteringer til disse publikasjonene (citations) og personens h-indeks. En ti-på-topp-oversikt for h-indekser ved HiØ blir lagt ut på denne bloggen litt senere.

Det finnes også andre databaser som inneholder siteringer. De tre viktigste og mest omfattende er Web of Science (ISI), Scopus og Google Scholar. De to førstnevnte er dyre abonnementsdatabaser, mens Google Scholar foreløpig er gratis. Det er flere årsaker til at vi ved HiØ har valgt Scopus som siteringsverktøy:

HiØ/Biblioteket abonnerer på Scopus og Web of Science gjennom nasjonale CRIStin-avtaler. Vår erfaring er imidlertid at den «pakken» vi får tilgang til i Web of Science (Core collection) dekker HIØs fagområder dårligere enn Scopus, spesielt innenfor humaniora og samfunnsfag. Dessuten indekserer Scopus flere kilder enn Web of Science. Spesielt når det gjelder konferanser har Web of Science dårligere dekning, noe som kan utgjøre en stor forskjell særlig innenfor teknologiske fag. Web of Science har imidlertid dekning lenger tilbake i tid enn Scopus, som bare inneholder siteringer f.o.m.1996.

Google Scholar er den tredje store, tverrfaglige databasen som inneholder opplysninger om siteringer og h-indeks. Basen dekker flere publikasjoner enn de andre to, men det er vanskelig å få oversikt over den eksakte størrelsen.

Det må presiseres at det kan være nyttig å supplere dataene fra Scopus med søk både i Web of Science og Google Scholar for å få et mer helhetlig bilde av en forskers publikasjoner og siteringer. I Google Scholar kan man f.eks. få treff på publikasjoner som tradisjonelt sett ikke dekkes av de to andre databasene.

Av Kjell Ove Kjølaas
Publisert 8. aug. 2016 10:47 - Sist endret 24. sep. 2019 10:43
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.