Cutting Edge: Sherlock Holmes, Watson og IBM

Neida, dette innlegget skal ikke handle om Sherlock Holmes. Men Watson er sentral, likeså er IBM. Thomas Anglero – Director of Innovation, IBM Norway – holdt et entusiastisk foredrag om WatsonCutting Edge-seminaret i Oslo 18. oktober. Årets seminar ble åpnet av en Erna Solberg i sedvanlig godt humør, som predikerte at det som er inni hodene våre vil bli enda viktigere når oljen tar slutt. Kanskje kan HiØ vurdere å arrangere et lignende seminar for almenheten, der vi presenterer forskningen vår som ligger i eller nær forskningsfronten?

Tilbake til Watson, Watson er et kognitivt («tenkende») IBM-utviklet datasystem som kan utføre komplekse analyser. Watson kan lese og forstå naturlige setninger. Når Watson får et spørsmål, former og evaluerer han(?) hypoteser for å skille relevante og irrelevante data. Jo mer man bruker Watson, jo smartere blir han (dvs. datasystemet). Watson kan lære av tilbakemeldingen man gir og resultatene av sine vurderinger.

Det er helse som trolig er det mest spennende og nyttige området for anvendelse av Watson. For ikke lenge siden klarte Watson å løse et medisinsk mysterium, som leger ved et sykehus i Tokyo hadde klødd seg i hodet over i flere måneder. Legene hadde i lang tid forgjeves prøvd å finne riktig behandling til en kvinne med leukemi. Da Watson tok over, brukte den bare ti minutter på å studere pasientens medisinske journal og kryssjekket informasjonen om hennes tilstand med over 20 millioner onkologiske rapporter. Watson konkluderte med at kvinnen ikke hadde den formen for leukemi som legene først trodde, men derimot en svært sjelden variant som krevde en annen type behandling enn den hun hadde fått.

Årets Cutting Edge-seminar var mange ganger større enn i 2015. Her er linker til at par av de andre av årets høydepunkter:

Foto: K©K

Av Kjell Ove Kjølaas
Publisert 24. okt. 2016 06:00 - Sist endret 24. sep. 2019 10:45
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.