2016 - Side 2

Publisert 25. okt. 2016 08:59

Den regionale VRI-satsingen (2014-16) i Østfold nærmer seg slutten. VRI = Virkemiddel for Regional Innovasjon. Denne VRI-satsingen er det tredje i rekken (VRI 3). I denne perioden har det vært tre innsatsområder: 1) Smarte Energiløsninger, 2) Bærekraftige Bygg og 3) Kreative næringer.

Publisert 24. okt. 2016 06:00

Neida, dette innlegget skal ikke handle om Sherlock Holmes. Men Watson er sentral, likeså er IBM. Thomas Anglero – Director of Innovation, IBM Norway – holdt et entusiastisk foredrag om WatsonCutting Edge-seminaret i Oslo 18. oktober. Årets seminar ble åpnet av en Erna Solberg i sedvanlig godt humør, som predikerte at det som er inni hodene våre vil bli enda viktigere når oljen tar slutt. Kanskje kan HiØ vurdere å arrangere et lignende seminar for almenheten, der vi presenterer forskningen vår som ligger i eller nær forskningsfronten?

Publisert 21. okt. 2016 05:30

Forskningsrådet (NFR) har justert kurstilbudet for skriving av søknader til Horisont 2020 (H2020). Kurset er basert på de populære kursene NFR tidligere har arrangert i samarbeid med Joe Gorman fra SINTEF. I tillegg til Gorman bidrar Dr. Eugene Sweeney som driver firmaet Iambic Innovation Ltd. og har over 30 års erfaring fra ledelse av forsknings- og innovasjonsprosjekter, kommersialisering og nye teknologier.

Publisert 19. okt. 2016 06:44

FoU-utvalget diskuterte 15.9 forslag til en presisering av hva som skal til for at Intervju-kategorien skal gi økonomisk uttelling i HiØs lokale RBO – Resultatbasert omfordeling. Kategorien intervju forekommer både under tidsskriftpublikasjon og under mediebidrag. Utvalget vedtok følgende retningslinjer for denne kategorien:

Publisert 5. okt. 2016 07:00

Viken-nettverket og Høyskolen i Oslo og Akershus inviterer i samarbeid med Forskningsrådet til et seminar med fokus på hvordan forskere strategisk kan bruke COST-nettverk og internasjonale partnerskap til videreutvikling av prosjekter som krever solide konsortier, som for eksempel Horisont 2020. Er du en del av et COST-aksjon, ønsker å bli det, eller deltar i andre internasjonale nettverk, bli med og del erfaringer og hør hvordan andre har utnyttet slike arenaer for å lykkes.

Publisert 4. okt. 2016 07:30

Personverngiganten Georg Apenes er død. Han satte dype spor etter seg i personverndebatten i Norge. Her er et sitat som Harald Stanghelle trakk fram i dagens (4.10) Aftenposten og som er hentet fra den siste Personvernrapporten Apenes signerte: «litt forvirrende er det av og til at personvernets fiender er usedvanlig hyggelige og omsorgsfulle mennesker som er ivrige etter å tilby oss trygghet…..». En ironisk og samtidig litt resignert tone, må man vel kunne si.

Publisert 3. okt. 2016 12:53

Norgesuniversitetet (NUV) skal som mange vet stimulere til utvikling og bruk av teknologi for læring og fleksible studietilbud i høyere utdanning, og fremme utdanningssamarbeid mellom høyere utdanning og arbeidsliv gjennom bruk av læringsteknologi. 27. og 28. september arrangerte NUV sin årlige konferanse i Tromsø for potensielle søkere.

Publisert 30. sep. 2016 05:32

Kunnskapsdepartementet satte i april 2015 ned en gruppe (Svein Gjerdrem/Sven Ole Fagernes) for å vurdere organiseringen av de sentraladministrative oppgavene til Kunnskapsdepartementet og departementets underliggende organer. Gruppen fikk i mandat å vurdere arbeidsdelingen mellom departementet og underliggende virksomheter og organiseringen av de sentraladministrative oppgavene utenfor departementet. På bakgrunn av vurderingene skulle gruppen gi anbefalinger om framtidig organisering.

Publisert 29. sep. 2016 06:30

I et tidligere blogg-innlegg om interessekonflikter ble det trukket fram at svært mye forskning gjøres på områder med slike konflikter, f.eks. innenfor klima og miljø, fiskeoppdrett, oljeutvinning, jordvern, dyrevern, politikk, innvandring, stråling, atomkraft, og mange fler. Her kommer et par eksempler på interessekonflikter når det gjelder tolkning av forskningsresulater og ett på politisk styring av forskning.

Publisert 22. sep. 2016 12:45

De som på bildet omkranser vår egen Ellen Høy-Petersen er Maia Menteshashvili fra Georgia og Lucia Ursu fra Romania.

Publisert 20. sep. 2016 18:43

FoU-utvalget diskuterte i forrige uke om man i HiØs lokale RBO-modell (RBO=Resultatbasert omfordeling) skal foreslå å endre vektlegging av publisering på nivå 1 i forhold til nivå 2. Dvs. om man i større grad skal likestille publisering på nivå 1 og 2 i vår lokale publiseringsmodell. Slik det er i dag gir en publikasjon på nivå 2 dobbelt så stor uttelling som en på nivå 1 i vår lokale modell. I den nasjonale tildelingsmodellen gir en tidsskriftpublikasjon på nivå 2 tre ganger så stor uttelling som en publikasjon på nivå 1. Utvalget kom til at en vil IKKE vil foreslå endring i forholdet i uttelling mellom nivå 1 og 2 i den lokale modellen.

Publisert 19. sep. 2016 07:02

Norge har unike helseregistre, personregistre og biobanker, men forskere møter store utfordringer for å få tilgang til disse ressursene. Ulike lover som ikke er tilpasset hverandre, frykt for sensitiv informasjon på avveie, kostnader og byråkrati hindrer mye god forskning. Det taper pasienter og samfunn på.

Publisert 16. sep. 2016 04:54

I dag, fredag 16. september, forventes det at kong Harald godkjenner forslaget til ny forskningsetikklov, iflg. den kanskje mest synlige statssekretæren i KD noensinne, Bjørn Haugstad. Haugstad hadde invitert seg selv til å orientere om lovforslaget på møtet i Forskningsetisk forum 13. september. Den nye loven sier hvordan arbeidet med forskningsetikk skal organiseres ved institusjonene, og den presiserer at det er institusjonenes ansvar at ansatte har kunnskap om og følger forskningsetiske regler og normer.

Publisert 12. sep. 2016 10:17

Kunnskapsdepartementet (KD) har bedt NIFU om å utrede en mulig siteringsindikator til bruk i finansieringssystemet for universiteter og høgskoler. Utredningsrapporten som du finner HER beskriver alternativer som simuleres med utgangspunkt i en kombinasjon av data fra CRIStin og en siteringsdatabase som bygger på Web of Science. Det tas hensyn til at lærestedene har ulike fagprofiler og at en siteringsindikator kan ha manglende validitet i noen fag. På dette grunnlaget gir rapporten konkrete anbefalinger om hvordan en siteringsindikator eventuelt kan benyttes til å modifisere indikatoren for publiseringspoeng på institusjonsnivå.

Publisert 8. sep. 2016 12:50

Det er ikke så mange ved HiØ som har vært involvert i verken EU-søknader eller EU-prosjekter. Jeg vil anbefale alle å bruke 4 minutter på DENNE videosnutten som gir et lite innblikk i «Horisont 2020-dyret».

Publisert 6. sep. 2016 12:42

For i større grad å oppmuntre til sampublisering med forskere ved andre institusjoner ble det fom. 2015 gjort en endring i beregningen av forfatterandeler i den nasjonale nivå-publiseringsmodellen. Det er orientert om dette på denne bloggen tidligere, men siden det fortsatt er en del uklarheter omkring temaet forsøkes det her å gi en mer grundig forklaring.

Publisert 5. sep. 2016 10:58

NIFU og FFA inviterte 1. september til et seminar med tittelen: Hvordan oppnå kvalitet i publisering med åpen tilgang? Allestedsnærværende statssekretær Bjørn Haugstad var en av foredragsholderne og kom med følgende gullkorn, med utgangspunkt i at noen internasjonale forlag misbruker sin markedsposisjon innenfor vitenskapelig publisering: fortjenesten til noen forlag ligger mellom fortjenesten til legemiddelprodusenter og våpensmuglere.

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.