Penger? Ja takk, uansett?

NTNU har nylig takket ja til 10 millioner kroner i form av et gaveprofessorat fra våpengiganten Kongsberg Gruppen. Miljøpartiet De Grønne er sterkt kritiske til dette, fordi Kongsberg Gruppen leverer våpen blant andre til det totalitære regimet i Oman. Iflg. MDG er Oman kjent for en rekke menneskerettighetsbrudd: Tilfeller av grov tortur, strafferett som bygger på sharialov, diskriminerende lover som særlig går ut over kvinner, begrensede politiske rettigheter og mangel på organisasjons- og forsamlingsfrihet.

Et annet dilemma er fra januar 2014, da rektoren ved Uuniversitetet i Bergen (UiB) ba en nasjonal komite for forskningsetikk om å vurdere om det er riktig å drive petroleumsforsking. Bakgrunnen var at signering av en avtale mellom Statoil og UiB i 2013. Et sentralt spørsmål i saken var om samarbeidet mellom forskningsinstitusjonene og petroleumsnæringen bidrar til eller er til hinder for en bærekraftig utvikling *) (utvinning av olje er ikke bærekraftig). Den forskningsetiske komiteen for naturvitenskap og teknologi (NENT) konkluderte bl.a. med at det er forskningsetisk uforsvarlig om petroleumsforskningens rammebetingelser og forskningsaktiviteter hindrer omstillingsprosesser slik at FNs klimamål som, Norge har forpliktet seg til, ikke kan nås.

Selv har jeg opplevd slike dilemma når vi som ansatte på SINTEF måtte ta stilling til om vi skulle delta i militære prosjekter.

Slike dilemma har vi ennå ikke hatt ved HiØ, så vidt jeg vet. Men det KAN skje og da må vi ta diskusjonen.

*) Bærekraftig utvikling defineres som en utvikling som tilfredsstiller dagens behov uten å ødelegge fremtidige generasjoners muligheter til å tilfredsstille sine behov.

Av Kjell Ove Kjølaas
Publisert 9. des. 2015 07:38 - Sist endret 24. sep. 2019 10:39
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.