Justeringer av publiseringsindikatoren for NVI-rapportering i 2015

I forslag til statsbudsjettet 2016 som ble lagt fram nå i oktober, orienterte regjeringen om at det vil bli en justering av publiseringsindikatoren. Justeringen medfører ingen endringer i hva institusjonene skal rapportere i CRIStin-systemet. Institusjonene skal rapportere etter de samme retningslinjene som tidligere år. Poengberegningen for de enkelte publikasjonene vil imidlertid endres, og vil gjelde for rapporteringen av 2015-publikasjoner.

Metoden for å beregne publiseringsindikatoren justeres i tråd med anbefalingene fra Det nasjonale publiseringsutvalget som har fått råd fra ei ekspertgruppe som har utredet finansieringen i UH-sektoren. Den nye metoden vil bli brukt i budsjettet for 2017 på grunnlag av data for vitenskapelig publisering i 2015.

  • Ekspertgruppa foreslår:
  • Publisering på nivå 2, det høyeste nivået, skal vektes en tredel høyere enn i dag.
  • Medforfatterskap premieres ved at forfatterandeler regnes ut ved å dele på kvadratroten av antall forfattere, ikke på antall forfattere. Antall publiseringspoeng reduseres med tilnærmet lik kvadratroten av antall forfattere
  • Det bør innføres en prøveordning med en sentral pott for premiering av publisering i særlig prestisjetunge kanaler.

Den store endringen ser altså ut til å være forslaget om å dele det ene publiseringspoenget med kvadratroten til antall forfattere. En artikkel med fire forfattere gir et halvpoeng (1/√4) til hver av de fire. Artikkelen blir da plutselig verdt to poeng og ikke ett. En artikkel med 16 forfattere blir verdt fire poeng, siden hver av de 16 får godskrevet en fjerdedel av ett poeng (1/√16).

Mer informasjon om dette kommer senere.

Av Kjell Ove Kjølaas
Publisert 27. okt. 2015 10:12 - Sist endret 24. sep. 2019 10:39
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.