HiØs publiseringsfond for Open Access – Åpen tilgjengeliggjøring

Høgskolen i Østfold har etablert et publiseringsfond for å lette overgangen til «åpen publisering». Forskningsrådet (NFR) dekker 50% av kostnadene. Dette fondet skal dekke ALLE utgiftene til åpen publisering, gitt at noen betingelser er oppfylt. Oppfylles disse betingelsene er det bare å fylle ut et enkelt søknadsskjema for å få dekket publiseringskostnadene. Ta kontakt med kok@hiof.no hvis du vil vite mer om dette.

Åpen tilgjengeliggjøring/Open Access innebærer at forskere gjør sine publikasjoner gratis tilgjengelige på internett. Forfatter beholder rettighetene til publikasjonen, men gir tillatelse til at den kan bli lest, lastet ned, skrevet ut og distribuert videre uten vederlag. Dette er motsatsen til «lukket» publisering der en må betale for å lese publikasjonene. Innenfor mange fag gir det foreløpig mest prestisje å publisere i «lukkete» tidsskrift, og mange forlag med lukket publisering kjemper (en tapt kamp?) mot åpen publisering. Forskningsrådet oppfordrer til at publisering fra NFR-prosjekter skal være åpen.

Det finnes i hovedsak to veier til åpen tilgjengeliggjøring:

  1. En kan publisere i et tidsskrift som er Open Access (Gull Open Access). Slike tidsskrifter publiseres åpent på internett, de er ikke begrenset av abonnementsordninger. Dermed kan alle som er interessert lese dem. De fleste Open Access tidsskrifter tilbyr vanlig fagfellevurdering, og de holder ofte et høyt faglig nivå.
  2. Den andre måten er å legge ut artikler og andre publikasjoner på egen nettside eller i et åpent vitenarkiv, for eksempel HiØs Brage (Grønn Open Access)

Universitetene i Nederland vurderer å be sine forskere å trekke seg fra redaksjonelle stillinger i tidsskrifter som eies ev Elsevier som kontrollerer store deler av det lukkete markedet. Universitetene krever at minst 60% av landets forskningsresultater skal gis åpen tilgang innen 2019, og 100% innen 2024 (kilde: Time Higher Education).

Av Kjell Ove Kjølaas
Publisert 3. sep. 2015 11:55 - Sist endret 24. sep. 2019 10:38
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.