Har DU tilstrekkelig akademisk frihet?

Akademisk frihet er troen på at forskere og studenters rett til å undersøke ethvert område og fritt gi uttrykk for sine faglige synspunkter er essensiell for den akademiske virksomheten. Akademisk frihet innebærer at forskere skal kunne formidle idéer eller fakta, også slike som er ubehagelige for myndighetene eller politiske grupperinger, uten å bli utsatt for noen form for sanksjoner i form av undertrykkelse, tap av arbeid eller fengsling.

En ny studie utført av forskere ved University of Lincoln i Storbritannia viser at nesten halvparten av norske akademikere i universitets- og høyskolesektoren mener beskyttelsen av den akademiske friheten er blitt dårligere de siste årene. I tillegg viser studien at over halvparten av norske akademikere (53,6 prosent) mener deres institusjon har fått svekket sitt selvstyre de siste årene, og 6 av 10 forskere mener kravene til korte publiseringsfrister går utover kvaliteten på forskningen.

Ifølge studiens forskningsleder, professor Terence Karran, skyldes den opplevde svekkelsen av akademiske frihet en økt styring av offentlig sektor, flere ansatte ledere uten fagforankring, færre valgte ledere fra styrende organer ved universitetene og økt makt til rektorene. Altså: de akademisk ansatte har mindre kontroll over universitetets styre enn før.

Kilde: aftenposten.no 28.11 2015

Av Kjell Ove Kjølaas
Publisert 30. nov. 2015 07:58 - Sist endret 24. sep. 2019 10:39
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.