FEK støtter IKKE forslaget til ny forskningsetikklov

Les mer HER.

  • I sitt høringssvar 18. november skriver De nasjonale forskningsetiske komiteene (FEK) at de IKKE kan stille seg bak departementets høringsnotat og lovutkast uten betydelige endringer. FEK mener at departementet fokuserer primært på behandling av vitenskapelig uredelighet. Den videre drøftingen av forskningsetikk er mangelfull, og høringsnotatet er uklart når det gjelder de helt sentrale begrepene «forskningsetikk», «forskningsetiske saker» og «vitenskapelig uredelighet». Vitenskapelig uredelighet bør forstås som alvorlige brudd med god vitenskapelig praksis knyttet til forskningens sannhetssøken.
  • FEK mener videre at høringsnotatet synes å redusere alle forskningsetiske spørsmål til et spørsmål om brudd eller ikke brudd med anerkjente forskningsetiske normer. FEK foreslår at arbeidet med ny forskningsetikklov avgrenses til behandlingen av vitenskapelig uredelighet. En mer omfattende lovregulering forutsetter et bedre kunnskapsgrunnlag, og bør i så fall være gjenstand for en egen offentlig utredning (NOU).
  • FEK mener det er positivt at institusjonenes ansvar for forskningsetikk blir lovfestet. Institusjonene skal ha rutiner for å håndtere ulike former for uansvarlig forskning, herunder granskning av vitenskapelig uredelighet, i tillegg til å ta ansvar for opplæring i forskningsetiske normer.
  • FEK støtter videre departementets utgangspunkt om at brudd med god vitenskapelig praksis behandles lokalt, og er enig i at institusjonenes ansvar eksplisitt bør fremgå av forskningsetikkloven. FEK er enig i opprettelse av et nasjonalt organ for vitenskapelig uredelighet.
  • FEK’ene NEM, NENT og NESH støtter at Granskingsutvalget (GRU) blir klageinstans for saker om vitenskapelig uredelighet. Den klart viktigste begrunnelsen er forskeres rettssikkerhet. GRU er uenig i dette.

HiØs sentrale FoU-utvalg er ansvarlig for å ajourholde høgskolens forskningsetiske retningslinjer og bidra til at de ansatte følger disse. Dette ansvaret vil kunne bli mer omfattende dersom lovforslaget vedtas av Stortinget til våren. Da må utvalget (evt. noen andre) innta en aktiv rolle i regelmessig opplæring av ansatte.

Av Kjell Ove Kjølaas
Publisert 17. des. 2015 10:11 - Sist endret 24. sep. 2019 10:39
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.