Endring i RBO – Resultatbasert omfordeling for publisering og formidling

På neste møte i høgskolestyret (22. oktober) skal man diskutere endring i RBO – Resultatbasert omfordeling – for publisering og formidling. Denne RBO’en er en pott penger som fordeles til avdelingene basert på ansattes publisering og formidling. Det aller meste av det som registreres i Cristin gir uttelling.

Utgangspunktet for høgskolestyrets behandling er FoU-utvalgets forslag til endring av  beregningsmodellen, der utvalget tar til orde for en en sterkere vekting av vitenskapelig publisering (nivå 1 og 2) på bekostning av formidlingskategoriene (F0-F3).

I saksunderlaget for møtet i høgskolestyret står det: «Direktøren har forståelse for FoU-utvalgets ønske om å prioritere dette høyere også økonomisk. Imidlertid viser FoU-utvalgets beregninger at dette gir til dels store utslag for enkeltavdelinger, og direktøren vil derfor anbefale en noe forsiktigere tilnærming dels for å hindre for store økonomiske utslag og dels for å gi avdelingene noe tid til å tilpasse seg den nye modellen. Det foreslås at man fra 2017 reduserer poengene i kategoriene F0-F2 med en faktor på 2 (FoU-utvalget foreslo 8). Kategori F3 følger FoU-utvalgets forslag.»

I tabellen nedenfor er vist nåværende og forslag til ny poenguttelling for de forskjellige publiseringskategoriene. Disse poengene må IKKE forveksles med poengene som gir uttelling i den nasjonale potten for vitenskapelig publisering.

  • Kategori            Nåværende       Ny
  • F0                                          1              0,5
  • F1                                           2             1
  • F2                                          4             2
  • F3                                          8             6
  • Nivå 1                                  10           10
  • Nivå 2                                 20           20
  • Monografi nivå 1              30           30
  • Monografi nivå 2             40           40

I 2015 ble det lagt til grunn en sats pr poeng på kr 6.000. Dette vurderes som et rimelig nivå også i 2016. Korrigert for lønns- og prisstigning gir det kr 6.200 pr poeng. Dette vil utgjøre kr 29,4 mill kr, noe som er en økning fra kr 26 mill. kr i 2015.

Av Kjell Ove Kjølaas
Publisert 20. okt. 2015 07:35 - Sist endret 24. sep. 2019 10:38
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.