Endring av forskningsetikkloven

Omfanget av «uredelighetssaker» ved de store UH-institusjonene ligger på 1-2 saker pr. år, gikk det fram av presentasjoner på et forskningsetisk seminar 18. september på Litteraturhuset i Oslo. Seminaret ble arrangert av de «De nasjonale forskningsetiske komiteene» for å gi oppmerksomhet til den foreslåtte endringen i forskningsetikkloven. De nevnte uredelighetssakene har stort sett blitt behandlet lokalt ved institusjonene, dvs. at det nasjonale Granskingsutvalget ikke har vært koplet inn. Det viser seg ofte at slike saker har sammenheng med personkonflikter. Ved HiØ har det sentrale FoU-utvalget ansvaret for å ajourholde høgskolens forskningsetiske retningslinjer og bidra til at de ansatte følger disse. I de 10-11 årene utvalget har eksistert har det ikke vært uredelighetssaker til behandling.

Lovproposisjonen for endring av forskningsetikkloven (fra 2007) vil sannsynligvis legges fram i Stortinget våren 2016.

Hva betyr så dette for oss?

Det betyr bl.a. at det vil bli stilt følgende krav:
Forskere skal opptre med aktsomhet og på en måte som sikrer at all forskning, herunder forberedelser til forskning, rapportering av forskning og andre forskningsrelaterte aktiviteter, følger anerkjente etiske normer. En forskningsinstitusjon skal sikre at forskningen ved institusjonen skjer i henhold til anerkjente etiske normer. Institusjonen har ansvaret for:

  1. nødvendig opplæring av kandidater og ansatte i anerkjente etiske normer
  2. at alle som utfører eller deltar i forskningen er kjent med anerkjente etiske normer
  3. å ha rutiner for å behandle saker om mulig brudd på anerkjente etiske normer
  4. vurdere om det, som et ledd i behandlingen av saker etter pkt. 3, er behov for å be om uttalelse fra utvalg etter § 6 første ledd (se nedenfor)
  5. å ha rutiner for å rapportere til Nasjonalt utvalg for gransking av redelighet i forskning om forskningsetiske saker ved institusjonen.

§ 6 Utvalg som kan gi uttalelse i forskningsetiske saker
Forskningsinstitusjoner skal ha et faglig uavhengig utvalg som kan gi uttalelse i saker om mulig brudd på anerkjente etiske normer. Utvalget skal ha nødvendig kompetanse i jus, forskning og forskningsetikk og ha minst ett medlem som ikke er ansatt ved institusjonen.

Høringsfristen for lovforslaget er 31. oktober.


Etikkdebatt ved Litteraturhuset i Oslo 18. september

Av Kjell Ove Kjølaas
Publisert 22. sep. 2015 07:30 - Sist endret 24. sep. 2019 10:38
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.