2015 - Side 2

Publisert 9. okt. 2015 12:58

Norgesuniversitetet (NUV) finansierer utviklingsprosjekter ved universiteter og høgskoler, innenfor utvikling og bruk av teknologi for læring og fleksibel utdanning. HiØ har siden oppstarten av NUV i 2003 mottatt støtte til 13 prosjekter.

Publisert 7. okt. 2015 11:42

Vår «konkurrent» på andre siden av fjorden, Høgskolen i Buskerud/Vestfold, styrker seg fra kommende årsskifte, når de fusjonerer med Høgskolen i Telemark. Navnet på den nye institusjonen blir Høgskolen i Sørøst-Norge. Hensikten med fusjonen er bl.a. å bli et universitet, som evt. skal hete Universitetet i Sørøst-Norge.

Publisert 6. okt. 2015 06:04

Det er nå utlyst stipendmidler til utenlandsopphold. Søknadsfristen er 1. november. Stipendet er på 250.000 kr for 3 måneder og tildeles med det formål å bygge nettverk ved utenlandske institusjoner som kan danne grunnlag for senere NFR- og Horisont 2020-søknader, og andre internasjonale utlysninger. En tar sikte på å tildele 5 stipender, men endelig beslutning om antallet vil bli tatt når høgskolestyret vedtar budsjettet for 2016 den 17. desember.

Publisert 5. okt. 2015 12:46

I forbindelse med revisjon av forskningsetikkloven er spørmålet om klagerett problematisert. Sunn fornuft tilsier at den som er «dømt» av et institusjonelt utvalg for vitenskapelig uredelighet bør ha en klagerett, gjerne til et nasjonalt utvalg.

Publisert 24. sep. 2015 07:41

Forskningsdagene 2015 med tema «MAT» nærmer seg slutten. Det har vært mange flotte arrangementer der HiØ har hatt regien. Infoavdelingen v/Nina Fredheim har vært primus motor for dette også i år.

Publisert 24. sep. 2015 05:45

FoU-utvalget har tidligere vedtatt å foreslå etablering av en pris for fremragende forskning ved HiØ. På møtet 10. september vedtok utvalget å foreslå følgende kriterier/retningslinjer for tildeling av prisen:

Publisert 22. sep. 2015 07:30

Omfanget av «uredelighetssaker» ved de store UH-institusjonene ligger på 1-2 saker pr. år, gikk det fram av presentasjoner på et forskningsetisk seminar 18. september på Litteraturhuset i Oslo. Seminaret ble arrangert av de «De nasjonale forskningsetiske komiteene» for å gi oppmerksomhet til den foreslåtte endringen i forskningsetikkloven. De nevnte uredelighetssakene har stort sett blitt behandlet lokalt ved institusjonene, dvs. at det nasjonale Granskingsutvalget ikke har vært koplet inn. Det viser seg ofte at slike saker har sammenheng med personkonflikter. Ved HiØ har det sentrale FoU-utvalget ansvaret for å ajourholde høgskolens forskningsetiske retningslinjer og bidra til at de ansatte følger disse. I de 10-11 årene utvalget har eksistert har det ikke vært uredelighetssaker til behandling.

Publisert 17. sep. 2015 11:45

Hvis du vil finne ut om dine publikasjoner leses av andre kan Scopus være tingen. Der kan du bl.a. få vite h-indeksen din (eller andres). En h-indeks på f.eks. 4 vil si at 4 av de registrerte artiklene til vedkommende forsker er sitert minst 4 ganger». Jo høyere jo bedre altså.

Publisert 16. sep. 2015 11:26

Det er heldigvis lenge igjen til 31. januar, som er fristen for å registrere publisering og formidling i 2015 i CRIStin -databasen. Kun det som er registrert der gir økonomisk uttelling for avdelingene fra HiØs «Resultatbaserte omfordelingsmodell» – populært kalt RBO. Rundt 25 millioner kroner har de siste årene vært til fordeling basert på RBO’en.

Publisert 14. sep. 2015 17:44

En gruppe fra ØSS/LU har startet en prosess for å posisjonere seg for å søke på Horisont 2020. Med utgangspunkt i en foreløpig utlysning har gruppa sett nærmere på utlysningen «Understanding Europe promoting the European public and cultural space». Utlysningen er delt opp i 10 delutlysninger. Ved å studere disse delutlysningene nøye har en havnet på at «Improving mutual understanding among Europeans by working through troubled pasts» ser ut til å være den mest aktuelle. I alle fall foreløpig. Søknadsfristen er våren 2017.

Publisert 8. sep. 2015 17:59

Avdeling for lærerutdanning sørget for at en frisk og opplagt, og selvkritisk Trond Giske kunne presentere sin nye bok «La læreren være lærer». Boka handler om hvordan vi skal få en skole der alle barna kan lykkes. Som vanlig var han klar i sin tale, på uklanderlig trondhjemsdialekt.

Publisert 7. sep. 2015 08:58

Vancouver-konvensjonen gir retningslinjer for manuskripter levert til publikasjonene. Selv om de ikke har noen formell eller rettslig status har Vancouver-reglene stor autorativ kraft i forskermiljøene.

Publisert 3. sep. 2015 11:55

Høgskolen i Østfold har etablert et publiseringsfond for å lette overgangen til «åpen publisering». Forskningsrådet (NFR) dekker 50% av kostnadene. Dette fondet skal dekke ALLE utgiftene til åpen publisering, gitt at noen betingelser er oppfylt. Oppfylles disse betingelsene er det bare å fylle ut et enkelt søknadsskjema for å få dekket publiseringskostnadene. Ta kontakt med kok@hiof.no hvis du vil vite mer om dette.

Publisert 1. sep. 2015 13:24

Denne bloggartikkelen er utdatert - Rammeavtalen er oppdatert med ny leverandør.

Høgskolen i Østfold har etter en anbudsrunde inngått en rammeavtale med Allegro språktjenester om oversettelse og språkvask av tekster fra norsk til engelsk. Allegro har en stab med statsautoriserte translatører som har erfaring med oversettelse av tekster for universitets- og høgskolesektoren.

Publisert 31. aug. 2015 08:16

Tidligere på denne bloggen har det vært orientert om høstens utlysning fra Oslofjordfondet vedr. «regional kvalifiseringsstøtte» og hovedprosjekter for offentlig sektor. Nå er det også kommet en utlysning av hovedprosjekter for bedrifter. Målgruppen for denne utlysningen er bedrifter, nærings- og kompetanseklynger i fondsregionen. Alle de nevnte utlysningene er «aktive», dvs. utlysningstekstene er endelige.

Publisert 27. aug. 2015 12:08

Det er grunn til å tro at det også i 2016 vil bli satt av midler til publiseringsstipend. FoU-utvalget har derfor diskutert alternative muligheter for hvordan publiseringsstipendene skal behandles, men endte opp med å beslutte at de skal behandles på samme måte som ved siste tildeling, dvs. at tildelingen baseres på at alle i utvalget forbereder en prioritert liste, og at man summerer poengene fra alle medlemmene i utvalget. Et visst antall av stipendene skal fortsatt være forbeholdt kvinner. Hovedkriteriet for rangering av søknadene er publiseringshistorikk.

Publisert 25. aug. 2015 08:48

….skal vi tro Stanford-forskeren Daniele Faniellis undersøkelse fra 2012. «Publiseringspress og en tendens til å la seg friste, er blant faktorene som fører til at forskere tar snarveier», sier den nederlandske professoren Lex Bouter, professor i metode og integritet ved Vrije Universiteit i Amsterdam, til forskning.no.

Publisert 20. aug. 2015 17:16

På neste møte (10. september) skal FoU-utvalget diskutere om det skal tas initiativ til å etablere et opplegg for karriereplaner for forskerne ved HiØ. En god karrierepolitikk vil kunne bidra til at den enkelte ansatte står faglig og karrieremessig sterkere og kan konkurrere ved neste korsvei. Alle fagansatte, fra høgskolelektor til professor, har nytte av og behov for å (videre)utvikle sin karriere, men på ulike måter.

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.