Åpenhet som viktig i evaluering av forskning

Det blir større og større enighet blant nasjonale og internasjone aktører som påvirker forskningshverdagen at forskning og forskningsaktivitet skal vurderes ut ifra andre og flere kriterier enn det den norske publiseringsindikatoren, også kjent som tellekantsystemet, legger opp til. I forbindelse med dette spille åpen forskning i form av åpen publisering av vitenskapelige artikler og såkalt FAIR-gjøring av forskingsdata, en viktig rolle. I denne sammenheng henvises det gjerne til DORA, eller The San Francisco Declaration on Research Assessment, EUs Agreement on Reforming Research Assessement og den norske evalueringsverktøykassen NOR-CAM.

DORA

I Nasjonal strategi for tilgjengliggjøring og deling av forskningsdata understreker Kunnskapsdepartementet at Norges arbeid med åpen forskning skal skje i henhold til DORA. DORA, eller San Francisco Declaration on Research Assessment, er en erklæring fra 2012 som anser at tidsskiftenes innflytelsesfaktor ikke skal være avgjørende når det kommer til evaluering og rangering av forskning og forskere. Erklæringen består av en rekke anbefalinger for god praksis vedrørende kvalitetsvurderinger. DORA tar utgangspunkt i et behov for å vurdere forskning og forskeres prestasjoner ut ifra et helhetlig inntrykk som baserer seg på forskningens kvalitet i seg selv framfor tidsskiftenes prestisje, og anerkjenner at forskningsvirksomhet genererer en rekke nyttige ressurser som alle burde medregnes i kvalitetsvurderinger. Blant disse regnes blant annet forskningsartikler som rapporterer ny kunnskap, datasett og programvare. Et annet viktig poeng i erklæringen er ønsket om å utnytte mulighetene som åpner seg i kjølvannet av økt digitalisering, inkludert åpen publisering av forskningsartikler og datasett på internett.

Høgskolen i Østfold har ikke undertegnet DORA.

Agreement on Reforming Research Assessment

European University Association (EUA) og Science Europe, med støtte fra Europakommisjonen, har utarbeidet avtalen Agreement on Reforming Research Assessement. I likhet med DORA handler denne avtalen om å endre måten forskning, forskere og forskningsorganisasjoner evalueres på. Målet er å bevege seg bort fra en ensidig bruk av kvantitative indikatorer når forskningsaktivitet vurderes. Snarere er det ønskelig å heller basere evalueringer på helhetlige, kvalitative vurderinger i kombinasjon med en ansvarlig supplerende bruk av kvalitative indikatorer. Mange ulike aspekter av forskningsprosessen skal medregnes, som for eksempel ferdigheter innenfor åpen forskning, og både anvendt og grunnforskning skal premieres.

Høgskolen i Østfold undertegnet denne avtalen i november 2022.

NOR-CAM

NOR-CAM (The Norwegian Career Assessment Matrix) er et sett med veiledende prinsipper for evaluering av forskning og forskere i lys av åpen forskning som er utviklet av en arbeidsgruppe nedsatt av Universitets- og høgskolerådet. I stedet for å vurdere forskningskvalitet på bakgrunn av etablerte indikatorer handler NOR-CAM-prinsippene om å legge vekt på åpenhet, bredde og helhetlige vurderinger av forskningsvirksomhet. Et mål har vært å tilrettelegge for mer transparens og forutsigbarhet når det kommer til slik evaluering. Dette rammeverket for evaluering kan tas i bruk av akademiske institusjoner ved rekruttering  av vitenskapelig ansatte, i prosesser tilknyttet forfremmelse, i karriereveiledning for avdelings- og forskningsledere, men også forskningsfinansiører i forbindelse med forskningssøknader og nasjonale myndigheter ved evaluering av forsknings- og utdanningsvirksomhet i Norge. NOR-CAM kan anses å være et godt rammeverk for å implementere DORA og EUs Agreement on Reforming Research Assessment i praksis.

Publisert 16. des. 2022 10:56 - Sist endret 14. mars 2023 14:12