Velkommen til ARK prosessen 2024

Arbeidsmiljø- og klimaundersøkelsen (ARK) er utviklet av og for universitets- og høgskolesektoren og har et teoretisk- og forskningsbasert fundament. Høgskolen i Østfold (HiØ) bruker ARK for å finne ut hvordan du opplever arbeidsmiljøet i din enhet og for for høgskolen sett under et.

Vi har gjennomført undersøkelsen tre ganger, høsten 2014, vår 2017 og høst 2020. Det har vært omorganiseringer siden den gang, både faglig og administrativt, og dersom det er mulig sammenligner vi resultatene fra forrige gang. Resultatene etter ARK har ført til mye godt arbeid med det psykososiale arbeidsmiljøet flere steder. Vi oppfordrer alle til å delta i undersøkelsen!

Enheter med 100% deltakelse vil være med i trekningen av ti pizzaer!

Du kan lese mer om ARK her: www.ntnu.no/ark             

Innen kort tid vil du, som er ansatt i 40 % stilling eller mer og før 01.02.24, få en e-post med lenke til et spørreskjema med spørsmål om hvordan du opplever arbeidsmiljøet ditt. Bruk denne muligheten til å si ifra om hvordan du har det! Målet med denne arbeidsmiljøundersøkelsen er å gjøre enda mer av det som er bra, og justere kursen der det trengs.

Om prosessen 

Gjennomføringen av ARK innebærer at vi først kartlegger og undersøker, deretter presenterer og reflekterer over resultatene, utformer og prioriterer tiltak og til slutt iverksetter og følger opp tiltakene for kommende periode. Kort om de tre prosess-stegene: 

1. Spørreundersøkelsen 

Du vil få tilsendt et spørreskjema  den 03.04.24 på e-post med svarfrist 24.04.24. Det er frivillig å delta i undersøkelsen. Alle opplysninger vil bli behandlet konfidensielt. Det vil være umulig å identifisere svarene fra enkeltpersoner.

For ytterligere informasjon, se: 

https://www.ntnu.no/ark/bruke-ark

https://www.ntnu.no/ark/ark

2. Tilbakemeldings møtene 

Når undersøkelsen er besvart blir det gjennomført et tilbakemeldings møte hvor du sammen med dine kolleger reflekterer over og drøfter resultatene for å utvikle og prioritere tiltak som kan iverksettes for å videreutvikle arbeidsmiljøet. Tilbakemeldings møtene til ansatte vil starte opp i månedsskifte mai/juni og fortsette i september 2024. Møtene vil bli ledet av lederen for din avdeling/seksjon eller fakultet/institutt og prosess veileder. Verneombudet i din enhet har også en viktig rolle i dette arbeidet, og vil gi råd og samarbeide med ledelsen om en god prosess.

3. Iverksetting og oppfølging av tiltak 

Fokusområdene man har kommet frem til i tilbakemeldings møtene vil settes inn i en handlingsplan med tiltak og vil være et godt utgangspunkt for videre arbeid.

Om ARK

Arbeidsmiljø og klimaundersøkelsen (ARK) forvaltes ved NTNU og leveres som oppdragsprosjekt til institusjoner i den norske universitets- og høgskolesektoren fra Institutt for sosialt arbeid ved Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU). ARK skal bidra til økt kunnskap rundt arbeidsmiljø- og klima problemstillinger i universitets- og høyskolesektoren gjennom tilrettelegging for forskning. Utvikling av arbeidsmiljø og organisasjons klima er det viktigste formålet med gjennomføringen av en ARK-prosess.

Arbeidet sentralt har blitt styrket med egen ARK styringsgruppe med representanter fra universitets- og høgskolesektoren. Styringsgruppen har i oppgave å se til at ARK forvaltes og driftes etter intensjonene, og diskutere prinsipielle spørsmål knyttet til videre utvikling. Det er også opprettet et eget brukerforum hvor det er en representant fra hvert studiested. Hensikten er at alle får en bedre mulighet til å påvirke og komme med innspill til spørsmålene. Fra HiØ er det seniorrådgiver HMS Ruth Åsa Lier som deltar.

I 2023 ble en oppgradert 4.0-versjon lansert og alle deler av verktøyet blitt forbedret, blant annet psykologisk trygghet og uønsket oppførsel. Utviklingsarbeidet foregikk med bred medvirkning fra sektoren.

Prosessen

ARK- prosessen steg for steg

-     Forberede, kartlegge, utvikle tiltak, gjennomføre og evaluere

 

Fremdriftsplan 2024

Dato Aktivitet Ansvarlig
Mars Informasjon og forankring

Leder

03.04.24 Utsendelse av spørreskjema ARK
uke 18 Mulighet til å trekke tilbake besvarelse Ansatte
02.05 Overlevering av rapporter til HiØ ARK
uke 20-21 Gjennomføre tilbakemeldings møter med gjennomgang av resultater (prosessleder, leder og verneombud) Prosess veileder
uke 22-23 Tilbakemeldings møter med gjennomgang av resultater med ansatte Leder
uke 36-39 Utvikle og prioritering av tiltak i møter sammen med ansatte, Arbeidet følges videre opp gjennom utarbeidelse av handlingsplan Leder
Uke 40

Oppsummering og evaluering
(Leder, verneombud og prosessveileder)

Prosess veileder
April 2026 Ny evaluering etter 1,5 år som er en oppstart til neste ARK undersøkelse Prosess veileder

Kartlegging

I god tid før undersøkelsen sendes ut, blir det gitt informasjon til alle medarbeidere om ARK på høgskolen både gjennom nettsider og på personal møter. Informasjonen vil omfatte formålet med ARK, prosessen for gjennomføring av medarbeiderundersøkelsen, hva medarbeiderne selv skal gjøre og spørsmål knyttet til anonymitet

Prinsippet om anonymitet er viktig for mange av oss når vi svarer på en medarbeiderundersøkelse. Mye tyder på at ansatte er åpnere og ærligere når de er sikre på at svarene deres er anonyme. ARK-undersøkelsen er anonym.

Slik ivaretar vi medarbeidernes anonymitet i ARK:

Ansatte og/eller ledere ved HiØ har selvfølgelig ikke tilgang til enkelt besvarelser. 

Vi har valgt å ikke bruke åpne merknadsfelt da disse gir en økt fare for identifisering av enkeltpersoner.

Avdelinger/seksjoner med fem eller færre medarbeidere gir ikke grunnlag for rapport. 

Du kan lese mer om dette her https://www.ntnu.no/ark/hjelp

HiØ og NTNU har signert databehandler avtale etter personopplysningslovens § 13 jf. § 15 og personopplysningsforskriftens kapittel 2. 

Forstå resultatene

ARK vil først og fremst måle det psykososiale arbeidsmiljøet ved din avdeling/seksjon/fakultet/institutt. Ved å foreta målinger av hvordan medarbeiderne dine oppfatter viktige sider ved arbeidet, vil resultatene kunne fortelle deg hvilke områder dere bør arbeide med for å bli enda bedre. Når resultatene fra undersøkelsen er klare, vil leder gå gjennom dem sammen med verneombud og prosess veileder. Den samlede rapporten for avdelingen gjennomgås i avdelingens ledergruppe sammen med leder for avdelingsstyret. Husk at resultatene gir et bilde av nåsituasjonen. 

For ledere

Lederveiledning ARK-undersøkelsen

Publisert 19. mars 2024 13:13 - Sist endret 12. mai 2024 11:23