Særavtale om fleksitidsordning ved HiØ

Høgskolen har inngått særavtale om fleksitidsordning for ansatte i teknisk- administrative stillinger. Avtalen regulerer arbeidstid, overtid og uttak av avspasering.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) og hovedsammenslutningene ble i møte 7. november 2017 enige om ny Særavtale om fleksibel arbeidstid i staten. Ny avtale har virkning fra 1. januar 2018 til og med 30. juni 2019. Avtalen inngås som en prøveordning for perioden 1. januar 2018 - 30. juni 2019. Prøveordningen skal evalueres.

Høgskolen i Østfold og hovedtillitsvalgte fra LO, YS, Unio og Akademikerne ble i møte 5. februar 2018, enige om å prolongere "Særavtale om fleksitidsordning ved Høgskolen i Østfold" for perioden 1. januar 2018 til og med 30. juni 2019 med de endringer partene ble enige om.

1. Vilkår

Ved Høgskolen i Østfold (HiØ) praktiseres det følgende fleksitidsordning for ansatte i tekniske og administrative stillinger.

  1. Ordningen skal ikke gå ut over høgskolens service overfor publikum - det vil si at avdelingene skal være betjent og tilgjengelige i ekspedisjonstiden. Det vil være nødvendig med interne vaktordninger ved begge studiesteder som ivaretar sentrale funksjoner som f.eks. servicetorget og bibliotek.
  2. Ordningen forutsetter at uttak av fridager på forhånd godkjennes av arbeidsgiver i hvert enkelt tilfelle
  3. Ordningen omfatter alle ansatte i teknisk/administrative stillinger som omfattes av kap. 10 i arbeidsmiljøloven.
  4. For ansatte i deltidsstilling eller i vikariater for kortere periode enn ett år, avtales arbeidstid og muligheter for fleksibel arbeidstid individuelt.
  5. En delvis sykmeldt arbeidstaker kan - med arbeidsgivers og legens samtykke - opparbeide fleksitid.
  6. En arbeidstaker med delvis uførepensjon omfattes av fleksitidsreglene i samme grad som deltidstilsatte.

2. Kjernetid og ytre arbeidstid

Med kjernetid menes det tidsrom hvor alle må være til stede. Med ytre arbeidstid menes det tidsrom hvor arbeidstidens begynnelse og slutt kan variere fra dag til dag.

Kjernetid og ytre arbeidstid Arbeidstid
Ytre arbeidstid 06.00 - 09.00 og fra 14.30 - 21.00 fra mandag til fredag
Kjernetiden 09.00 og 14.30. I dette tidsrommet må alle være til stede
Ekspedisjonstid

08.00 - 15.45 og 08.00 - 15.00 (15. mai til 14. september).
I romjulen er ekspedisjonstiden 09.00 - 14.30 om ikke annet er avtalt.

Ekspedisjonstiden er uavhengig av fleksitidsavtalen.

Ved Høgskolen i Østfold er den avtalte arbeidstiden for det tekniske og administrative personalet i gjennomsnitt 37,5 t pr. uke, inkludert spisepause. Arbeidstiden skal ikke overskride disse rammene.

Det kan ikke arbeides mer enn 12 timer pr dag eller 48 timer pr uke jf. aml § 10-8.
Det er ikke anledning til å opparbeide plusstimer utenom ytre arbeidstid.
Etter individuell avtale mellom arbeidstaker og arbeidsgiver kan det også arbeides fleksitid med inntil 5 timer på lørdager mellom 07.00 og 18.00.

3. Avregningstidspunkt

Avregningstidspunktet er 1. januar. Avregningsperioden er på 12 måneder gjeldende fra 1. januar.

4. Avspasering og tidsoverføring av plusstimer

Det tillates overført 50 plusstimer eller 10 minustimer til neste avregningsperiode. Plusstimer over 50 blir strøket uten kompensasjon. Skyldig tid over 10 timer medfører trekk i lønn. Pluss- og minustimer skal avvikles i oppsigelsestiden.

Det er anledning til å avspasere opptjente plusstimer i avregningsperioden begrenset oppad til tilsvarende totalt 24 hele fridager pr kalenderår. Avvikling av avspaseringstid skal på forhånd godkjennes av arbeidsgiver. Senest fire måneder før avregningsperiodens utløp, skal arbeidsgiver og arbeidstaker planlegge hvorledes opparbeidede plusstimer, som ikke kan overføres, skal kunne avspaseres før avregningsperiodens utløp.

Hvis vedkommende arbeidstaker ønsker å avspasere både hele og halve dager, kan det avspaseres plusstimer tilsvarende i alt 24 hele dager pr. kalenderår.

5. Overtidsarbeid

Dersom arbeidsgiver pålegger en arbeidstaker å arbeide utover ordinær arbeidstid, er dette overtidsarbeid etter fellesbestemmelsene § 13. Arbeidstaker kan ikke pålegges å arbeide fleksitid utover ordinær arbeidstid. Pålagt overtidsarbeid som etter avtale skal avspaseres og plusstimer i fleksitidsregnskapet, skal holdes adskilt.

Arbeidstakeren kan selv velge om overtidstimer som etter avtale med arbeidsgiver kan avspaseres time for time, jf. fellesbestemmelsene § 13 nr. 3, i stedet skal overføres til fleksitidsregnskapet ved avregningsperiodens slutt for å unngå at minustimene blir trukket i lønn. I slike tilfeller skal overtidstillegget utbetales.

6. Registering av arbeidstid

HiØ bruker elektronisk tidsregistrering for føring av arbeidstid/fleksitid for tekniske og administrative personale. Registrering av nærvær og fravær skjer i det elektroniske tidsregistreringssystemet. Nærmeste leder plikter å kontrollere og følge opp registreringen.

Arbeidstakere som kommer inn under ordningen med fleksibel arbeidstid, er underlagt kontroll med arbeidstiden.

7. Spesiell arbeidstid i forbindelse med jul og påske

Fri julaften og nyttårsaften.

Onsdag før skjærtorsdag er arbeidstiden til kl.12.00.

8. Korttidsfravær

Korttidsfravær fra arbeidsplassen for å utføre nødvendige ærend i arbeidstiden skal godkjennes av leder, men ikke registreres i fleksitidsregnskapet. Korttidsfravær begrenses til enkeltbesøk hos f.eks. lege, tannlege, kiropraktor og lignende. Behandling som går over en lang rekke ganger, tas som fleksitid eller som velferdspermisjon etter avtale med arbeidsgiver.

9. Varighet

Særavtalen gjelder med virkning fra og med 1. januar 2018 til og med 30. juni 2019.

10. Følgende omfattes ikke av særavtale om fleksitid:

  • Arbeidstid på reiser innenlands - Reisetid i den alminnelige arbeidstid regnes fullt ut som arbeidstid. Reisetid ut over alminnelig arbeidstid på hverdager regnes som time for time (1:1). Reisetid på lørdager, søndager og etter kl. 12.00 onsdag før skjærtorsdag regnes som time for time (1:1).
  • Reisetid ut over alminnelig arbeidstid regnes ikke som fleksitid, men kan avspaseres i tillegg til det en har opparbeidet av fleksitid, jf. fellesbestemmelsene § 8 - 2. Det vises til Hovedtariffavtalene § 8 for uttømmende regler.

Avtalen løper inntil den sies opp av en av partene lokalt eller den sies opp av partene sentralt.

Publisert 24. apr. 2018 13:33 - Sist endret 25. sep. 2018 23:40