Aktuelle saker for ansatte - Side 47

Publisert 25. nov. 2016 05:32

Det heter selvsagt arktiske universitet, men av forskjellige årsaker har Universitetet i Tromsø (UiT) fått kallenavnet i tittelen på dette innlegget. UiT var i alle fall vertskap for den ellevte MUNIN-konferansen om åpen publisering/Open Access (OA). Dette har tradisjonelt vært en happening for de frelste OA-tilhengerne, men denne gangen var det faktisk en del kritiske røster som slapp til. Statssekretær Bjørn Haugstad, som ikke er en av kritikerne, åpnet årets konferanse. Det var forøvrig første gang i MUNINs 11-årige historie at en politiker åpnet konferansen. Haugstad har i det siste året deltatt på utallige arenaer for å promotere det viktige budskapet om Open Access, men kom ikke med noe ny informasjon denne gangen.

Publisert 23. nov. 2016 06:59

Dette er tørt stoff, men kanskje synes noen det er greit å ha litt peiling på de forskjellige rettsaktene i EU og hvordan Norge må forholde seg til dem. En EU-rettsakt er rettslige bestemmelse vedtatt av EUs organer, fortalte Veronique Kolbjørnsen fra EUs delegasjon til Norge på et EU-seminar i Forskningsrådet 10. november. Nedenfor er eksempler på slike rettsakter.

Publisert 20. nov. 2016 05:45

Forskerforbundet hadde leid inn en operasanger (Frank ?) til å løfte stemningen på det årlige Forskerforbundets forskningspolitiske seminar 15. november på Bristol i Oslo. Han fikk salen med på allsang og kunne fortelle om et (unyttig?) forskningsprosjekt som skulle finne ut hvilken musikk edderkopper liker best. Resultatene viste at edderkopper spinner nettet sitt nærmere høyttaleren når det spilles heavy metal-musikk enn når det spilles Bach-musikk – altså liker edderkopper heavy metal bedre enn Bach!

Publisert 18. nov. 2016 05:37

En av de viktigste elementene i en EU-søknad er å ha gode partnere, noe det ikke alltid er like enkelt å få på plass. Man bruker gjerne eget eller kollegers nettverk til denne jobben, eller partnersøk på EUs nettsider. Et alternativ kan være DENNE godt bevarte hemmeligheten, en nettside der du i tillegg til å finne informasjon om hvilke prosjekter som har fått tildelt midler, størrelsen på prosjektene, også kan finne hvilke partnere som deltar eller har deltatt i prosjektene. Det siste kan være nyttig, spesielt i oppstarten på egen søknadsprosess.

Publisert 16. nov. 2016 07:32

Hvorfor skriver kloke folk så krøkkete? var tittel på et innlegg fra Harald Eia på et EU-seminar i forrige uke. I kjent stil sørget Eia for å ha forsamlingen i sin hule hånd helt fra starten. Her er noen av hans skrivetips:

Publisert 14. nov. 2016 11:14
Nærmere 100 førsteårsstudenter fra grunnskolelærerutdanningen har de siste to ukene arbeidet flittig med undervisningsmetoden ”Storyline” – en pedagogisk metode som skal fremme aktiv og fenomenbasert læring hos elever i grunnskolen.
Publisert 14. nov. 2016 06:44

Som kjent er det satt av sentrale midler til åpen publisering (Open Access), der man kan søke støtte til forfatterbetaling (APC – Article Processing Charges) for vitenskapelige artikler i Open Access-tidsskrifter (Open Access Gold). Siden halvparten av støtten kommer fra Forskningsrådet (NFR) er vi nødt til å forholde oss til reglene som NFR har definert. Det betyr at det kun er aktuelt å støtte tidsskriftpublisering.

Publisert 11. nov. 2016 13:10
BLOGG. Hørt om dannelsesreise? India for kongebarna, Trollhättan i Sverige for min del. På ingen måte like eksotisk ved første øyekast, men hvem vet? Min reise på fire år er noe lengere enn de to månedene til kongebarna, mulig at jeg trenger lengere tid til danning siden jeg kun skal rett over grensa?
Publisert 11. nov. 2016 05:25

Hittil har fagfellevurderinger stort sett blitt gitt anonymt, gjerne ved dobbelblind vurdering. Da kjenner verken den som vurderer eller forfatteren hverandres navn. Åpen fagfellevurdering blir gradvis vanligere. Det kan innebære ulike grader av åpenhet, fra at navn på den som fagfellevurderer er kjent for forfatterne, til at både navn og selve fagfellevurderingen er åpent tilgjengelig på nett.

Publisert 9. nov. 2016 10:22

Redelighetsutvalgene ved universitetet og høgskolen i Bergen tok tidligere i år initiativet til en studie av tilstanden for forskningsetikken i norsk akademia: Nasjonal undersøkelse – integritet i vitenskapen ‐ en studie av uredelig og diskutabel forskningspraksis.