Aktuelle saker for ansatte - Side 15

Publisert 19. des. 2019 11:14

HiØ var også i år representert ved ved Muninkonferansen som årlig finner sted i Tromsø. Hovedteamet er alltid forskningspublisering og kommunikasjon, med hovedvekt på Åpen forskning, men konferansen dekker samtidig flere ulike perspektiver på disse emnene. 

Publisert 17. des. 2019 23:00

Så er vi nok engang på den tiden av året hvor vi, som Bing Crosby, kan si «It’s beginning to look a lot like Christmas». Nåvel, det er vel egentlig ikke mye som minner om jul slik jeg kan erindre det fra min oppvekst, med snø, snølykter, brøytekanter, snømåking, og engler i snøen. Men, å leve på minner om hva som engang var er en ting, men en annen ting er å glede seg over de ting som er – akkurat her og nå.

Publisert 10. des. 2019 23:00

Trøndere er spesielle, det vet vi jo. Tidligere stortingsrepresentant Jon Leirfall (Sp) sa bl.a. at: «Dersom man fjerner Trøndelag fra norgeshistorien, sitter man bare igjen med permene.» Og trønderne gjør seg fortsatt bemerket, ikke bare i skisporet og i fotball (!?), men også ved at de helt frivillig har gitt fra seg helseopplysninger og biologisk materiale til bruk i forskningsprosjekter.

Publisert 10. des. 2019 22:58

På en forskerutdanningskonferanse i Trondheim hadde jeg gleden av å høre på et foredrag av Sven Svebak (NTNU). Hans forskning omfatter mestring av belastningslidelser og sammenhenger mellom sans for humor, stress og helse. I tillegg til utallige vitenskapelige artikler har han utgitt boka «Forlenger en god latter livet?». Den er en populærvitenskapelig fagbok for alle som arbeider med mennesker. Deler av forskningen til Svebak er med utgangspunkt i HUNT - Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag.

Publisert 5. des. 2019 21:56

Hvilken oppfatning har norske forskere om diskutable praksiser som salamisering og gaveforfatterskap? Hva er god opplæring i forskningsetikk og hva kjennetegner en god forskningskultur? Les mer om RINO- prosjektets nye rapport om forskningsetikk. 

Publisert 4. des. 2019 14:35

Fredag 29. november ble det delte ut tre priser ved Høgskolen i Østfold. Forskningsprisen gikk til Anders Nordahl-Hansen, Utdanningskvalitetsprisen til Christian Heide og Formidlingsprisen gikk til Frode Haaland.

Publisert 18. nov. 2019 16:29

ORCiD (Open Researcher and Contributor ID) er en internasjonal standard for unik identifisering av forskere. Har du en ORCiD-identifikator er den knyttet til forskningsaktivitet din, og ikke institusjonen du er ansatt ved, og den kan derfor benyttes i hele forskerkarriéren din.

Publisert 10. nov. 2019 23:00

«Alt går litt langsommere her på jorden, når hele himmelen faller ned» heter det i teksten til nylig avdøde Anne-Grethe Preus. Jo, på sett og vis er jeg enig i det – men, jeg må nok også innrømme at pulsen slo litt raskere, at stressnivået økte når jeg, like før klokken 06 i dag, tittet ut av soveromsvinduet og observerte at «hele himmelen så ut til å falle ned». På vei til utdanningspolitisk toppmøte i regjeringens representasjonslokaler i Oslo gikk det riktignok også sakte, først i bil på vei til Fredrikstad stasjon, dernest på toget hvor snøværet hadde forårsaket problemer for sporvekslere mellom Moss og Kambo, og gjennom snødrevet forbi slottet. «At hele himmelen var ved å falle ned» så derimot ikke ut til å legge en demper på en gruppe kinesiske turisters Oslotur, der flere gikk på baken med høylytt latter nedover slottsbakken.

Publisert 4. nov. 2019 10:50

For å stimulere fagmiljøene til å arbeide systematisk med utdanningskvalitet, deles det hvert år ut en pris til enkeltpersoner eller fagmiljøer som i vesentlig grad har bidratt til å utvikle og forbedre utdanningskvaliteten ved HiØ. Det har i år kommet inn i alt åtte nominasjoner til Utdanningskvalitetsprisen 2019, fra både studenter og ansatte. 

Publisert 24. okt. 2019 06:52

Fagfellevurdering er en veletablert metode for å kvalitetssikre vitenskapelige publikasjoner. Metoden ser ut til å ha fått sin spede begynnelse i medisinfaget på 1700-tallet, men siden den gang har den blitt mye mer spesialisert, og den brukes i dag innen de fleste fag. Ja, den utgjør så å si selve fundamentet for å kunne hevde med stor grad av sikkerhet at vi har med en god vitenskapelig publikasjon å gjøre!

Publisert 23. okt. 2019 06:32

Selv om Open Access betyr at vitenskapelige artikler ligger åpent tilgjengelige, er det som regel ikke gratis å publisere i et Open Access-tidsskrift. For å få dekket utgiftene til publisering må forfattere ofte betale en publiseringsavgift eller APC (Article Processing Charge), som varierer fra tidsskrift til tidsskrift og fra utgiver til utgiver. En APC er en administrativ avgift som skal dekke redaksjonelle og tekniske prosesser knyttet til publiseringen, og har ingen sammenheng med copyright-rettigheter.