Nå kan du nominere kandidater til HiØs forskningspris for 2022

Her er det du trenger å vite om nominasjonsprosessen og vurderingskriteriene. Frist for å nominere kandidater er 1. mai.

Forskningsprisen 2022 skal tildeles en forsker eller en forskningsgruppe ved HiØ som utøver arbeid av høy kvalitet innen forskning eller kunstnerisk utviklingsarbeid (KU). Prisen skal være en inspirasjon for andre og gi støtte til videre forskning. Tildelingen vil bli gjort kjent på høgskolens akademiske årsfest, høsten 2023.

 

Alle nominerte kandidater vil vurderes i henhold til følgende kriterier:

1. Originalitet knyttet til nyhetsverdi og nyskapende bruk av teori og metode

2. Soliditet i form av god underbygging av påstander og konklusjoner av forskning eller andre relevante parametere for kunstnerisk utviklingsarbeid

3. Relevans knyttet til faglig utvikling eller praktisk og samfunnsmessig nytteverdi

4. Miljøbyggende innsats for forskning eller kunstnerisk utviklingsarbeid ved HiØ

Nominasjonsprosess

Alle ansatte ved HiØ kan nominere priskandidater innen 1. mai.

Forslag med begrunnelser i henhold til de fire vurderingskriteriene sendes til seniorrådgiver Martin Heitmann per e-post (martin.heitmann@hiof.no).

Nominasjonene vil kvalitetssikres for å sikre at vurderingskriteriene er godt besvart.

Med bakgrunn i de innkomne forslagene vil prodekanene for forskning og avdelingsleder for Akademiet for scenekunst involveres for å bestemme hvilke kandidater som skal nomineres fra hvert enkelt fakultet og fra Akademiet. Hvert fakultet og Akademiet kan nominere maksimalt én kandidat hver. I tillegg åpnes det for inntil én tverrfakultær nominasjon.

En ekstern ekspertkomité vil oppnevnes for å vurdere priskandidatene. De oppnevnte fagfellene tilpasses fagområdene til de foreslåtte kandidatene. For at tildeling skal finne sted, må komiteen finne at de/den nominerte har tilstrekkelig måloppnåelse på vurderingspunktene. Vurderingen tar utgangspunkt i de gitte kriteriene og begrunnelsen av disse. Internasjonal relevans vektlegges. Hvert av kriteriene skåres i henhold til begrenset, moderat eller høy måloppnåelse.

Veileder for besvarelse av kriteriene:

Originalitet: Begrepet rommer både faglig nyhetsverdi i grunnforskningen og original anvendelse av teori og metode innenfor anvendt forskning. Originalitet kan bestå i å videreutvikle eksisterende teori og metode, knytte sammen kjent kunnskap på en ny måte, bruke metoder og teori på nye problemer eller bidra radikalt til en teori- og metodeutvikling som leder til nye oppdagelser og ny erkjennelse av fundamental betydning.

Soliditet: Beskriv omfang av forskningsresultater og hvordan resultatene er underbygget. Indikatorer kan være bruk av anerkjente vitenskapelige metoder og omfattende og tilgjengelige datasett. Publiseringer, siteringer, internasjonalt samforfatterskap, bevilgninger basert på kvalitetsbedømmelser som eksternfinansierte prosjekt, gjesteprofessorat, forskningsledelse, invitasjoner til anerkjente vitenskapelige konferanser og verv i vitenskapelige organisasjoner kan også benyttes for å vise til soliditet i forskningen. Merk at det vil bli tatt høyde for at bibliometriske indikatorer har større relevans for noen fagområder enn andre.

Relevans: Begrepet innebærer bl.a. å bidra med kunnskap det er behov for (tette kunnskapshull), og derav flytte forskningsfronten fremover. Funn med stor nytteverdi for samfunnet har høy relevans.

Miljøskapende innsats kan være mentorering og inkludering av mindre erfarne forskere, stipendiater eller studenter, nettverksbygging med eksterne partnere som har betydning for HiØs fagmiljø, innsats i satsingsområder som er viktige for høgskolen eller god kobling til aktiviteter i utdanningsprogram.

 

Tidligere vinnere av Forskningsprisen:

2021: Professor Lucian Mihet

2020: Forskningsgruppen Cyber-Physical systems

2019: Professor Anders Nordahl-Hansen

2018: Professor Ricardo Colomo-Palacios

2017: Professor Julianne Cheek

2016: Professor Anna-Lena Kjøniksen

Publisert 22. mars 2023 12:28 - Sist endret 19. mars 2024 15:34