Hav er tema for Forskningsdagene 2022

Forskningsdagene vil vise fram det beste norske forskere har å by på. I september er det duket for nok en feiring av forskning.

Hav er tema under Forskningsdagene  21. september – 2. oktober 2022. Fotoillustrasjon av Colourbox.com.

– Selv om mye er ukjent når det gjelder havet, så er det også utrolig mye vi vet og kjenner til - og norske forskere er blant de beste på hav i verden. Havet har alltid vært viktig for Norge, og det blir ikke mindre viktig fremover. Derfor har vi valgt hav som tema for Forskningsdagene, sier administrerende direktør i Forskningsrådet, Mari Sundli Tveit.

Havet er vår opprinnelse, og det er nesten ikke mulig å overvurdere havets betydning for alt liv på jorda. Havet er også avgjørende fordi det gir mat til mennesker og andre arter, og det er grunnlag for de store værsystemene som sørger for nedbør over hele kloden. Havet har stor kulturell betydning for nordmenn, og havnæringer har avgjørende betydning for nasjonaløkonomien i Norge.

– De siste årene har vi virkelig begynt å forstå hvor sentral rolle havet spiller i alt fra klimaendringer, til produksjon av mat, energiproduksjon og som transportåre. Samtidig ser vi at havet utsettes for stort press og at mye av livet i havet nå endres som følge av dette. Det haster med å øke kunnskapen for å ta vare på og forvalte vår største fornybare ressurs, sierSundli Tveit. 

Årets tema for Forskningsdagene sammenfaller også godt med FNs havforskningstiår. Det er viktig å forstå havet for å kunne bruke ressursene knyttet til havet på en mer bærekraftig måte.

Bedre forståelse

FNs havforskningstiår legger opp til et globalt kunnskapsløft om havet slik at vi kan nå bærekraftsmålene. Og, minst like viktig, at kunnskapen skal tas i bruk – i forvaltning, næringsliv og i hele samfunnet.

– Havforskningstiåret er lagt opp slik at det er innsatsen vi alle gjør som til sammen fører til at vi når det store målet – altså et bærekraftig samfunn. At Forskningsdagene 2022 har hav som tema gir oss alle en god mulighet til å jobbe for at forståelsen for havet øker, sier Sundli Tveit.  

Innholdsrikt tema

Opp gjennom historien har havene vært gjenstand for både samarbeid og konflikt. Det har både gitt og tatt liv, og stått sentralt i noen av menneskenes største bragder. I århundrer har mennesker kjempet for å mestre havet.

Festivalsjef Sidsel Flock Bachmann har god erfaring med brede temaer under Forskningsdagene. Gjerne temaer som kan tolkes på flere måter og brukes av mange fagmiljøer. 

- Vi tolker temaet hav bredt, og her finnes det mye god forskning vi kan løfte fram! Tenk bare på rene hav uten forurensing, bærekraftig forvaltning av hav og kystområder, artene og økosystemene i havet, trygg og sunn sjømat, stoffer fra havet i nye medisiner, havet i geopolitisk betydning, og for rekreasjon. Vi kan også ta opp for eksempel havbruk, fiske og fangst, energi, skipsfart, turisme, havet i kunsten, litteraturen og historien, og at havet gir nye oppdagelser som kan brukes på nye måter, sier Bachmann.

Forskningsdagene er en landsdekkende festival med store og små arrangementer over hele landet hver høst.

De har alle et felles mål: Å formidle forskning til folk flest!

Forskningsdagene er en forskningsfestival i regi av Forskningsrådet som går av stabelen i slutten av september hvert år. I år er datoene 21. september – 2. oktober 2022.

Festivalen foregår over hele Norge, og hundrevis av forskere møter barn og voksne og forteller om hva de gjør. 

Høgskolen i Østfold setter hvert år opp et eget programmet under Forskningsdagene. 

Se programmet under Forskningsdagene ved HiØ i fjor.

Gyllen anledning til å vise frem sin forskning

Forskningsdagene er en fin anledning til å vise frem for omverdenen noe av det som foregår av spennende forskning ved Høgskolen i Østfold.

Har du, din forskergruppe eller din fagavdeling planer i denne perioden eller ønsker om å gjøre noe under årets Forskningsdager?

Seksjon for Marked og kommunikasjon bidrar med markedsføring og nyhetsomtaler av arrangementene, samt innsalg til media i forbindelse med ansatte, forskergrupper og avdelingenes egne initiativ. Vi utarbeider også et samlet program på nett, samt har regien på et par utvalgte arrangementer. 

Har du spørsmål kan du kontakte: 

Nina Fredheim eller Ann-Kristin Johansen ved seksjon for Marked og kommunikasjon.

Fakta om Forskningsdagene

  • Arrangeres for 28. gang
  • Nasjonal festival
  • Over 100.000 publikummere på fysiske og digitale arrangementer i 2021

  • Årets tema er hav

  • De aller fleste arrangementene er gratis og åpne for alle
  • Universiteter, høyskoler, forskningsinstitutter, bedrifter, museer og biblioteker står bak arrangementene
  • Festivalen er under ledelse av Forskningsrådet
  • Årlig, tverrfaglig festival som skal skape begeistring og forståelse for forskning
  • Forskningsdagene gir smakebiter og små glimt inn til det som skjer av forskning i Norge
  • Forskningsdagene sørger for møter mellom folk og forskere, og viser frem forskning til alle

Fakta om havforskningstiåret

  • Vedtatt av FN
  • Varer fra 2021 til 2030
  • Skal gi et globalt løft for å heve kunnskapen om havene, sørge for at samfunnet tar kunnskapen i bruk og dermed bidra til at vi når FNs bærekraftsmål
  • Alle kan ta del i havforskningstiåret. Du kan bli med i digitale nettverk, delta på arrangementer, øke din kunnskap om havet og få godkjent ulike tiltak og prosjekter. Du kan søke på utlysninger for å forske fram ny kunnskap eller ta i bruk løsninger som sikrer at vi oppnår havet vi ønsker. Finn ut mer på www.oceandecade.org

Les mer: Hva er havforskningstiåret? (forskningsradet.no)

Havforskningstiåret i Norge  

Norge har en plan for hvordan vi best kan bidra til tiåret. Ti områder er pekt ut der Norge har gode forutsetninger for å gjøre en innsats.

De ti områdene er:

  • Samspill mellom klima og miljø
  • Helhetlig havforvaltning
  • Sunn og trygg sjømat til alle
  • Fornybar energi fra havet
  • Miljøvennlig maritim transport
  • Et hav av data
  • Hvem skal eie havet?
  • Arktis fullt og helt, ikke stykkevis og delt
  • Global havøkonomi og bistand
  • Alle kan hav!

Les mer: Havforskningstiåret, forslag til nasjonal satsing (forskningsradet.no)

Av Nina Fredheim
Publisert 30. mars 2022 10:57 - Sist endret 12. des. 2023 05:43