PRIS-seminar og bokpresentasjon om nordisk fascisme

Velkommen til forskergruppen PRIS (Politikk, religion, ideologi og samfunn i utdanning) sitt seminar om nordisk fascisme. Boken "Nordic Fascism: Fragments of an Entangled History" kom ut på tampen av fjoråret, og er den første på engelsk som tar for seg den omfattende historien om fascismen i Norden. Nå kommer førstelektor Ole Henrik Borchgrevink Hansen sammen med redaktør og forfatter Nicola Kristin Karcher til biblioteket for å samtale og fortelle om boken, der alle er velkomne til å lytte og stille spørsmål.

Transnasjonalt samarbeid mellom radikale nasjonalister har særlig vært tilfellet i Sverige, Danmark, Norge og Finland, der fascismen ikke bare har utviklet seg gjennom gjensidig avhengige prosesser, men også gjennom interaksjoner mellom og utenfor nasjonale grenser, og hvor «rasesamhold» har vært et kjerneargument. Med kapitler som strekker seg fra fascismens begynnelse i mellomkrigsårene og frem til i dag, tilbyr denne boken de første fragmentene av en sammenfiltret historie om nordisk fascisme. Den belyser hvordan Norden inntar en spesiell plass i den fascistiske fantasien, og artikulerer ideer om at det nordiske folket motsetter seg den antatte kulturelle degenerasjonen, erstatningen eller utslettelse av den hvite rasen. Forfatterne kartlegger ideologisk utveksling mellom fascistiske organisasjoner i Norden og skisserer tidligere og nåværende forsøk på pan-nordisk statsbygging.

Denne boken vil appellere til forskere innen fascisme og nordisk historie, og lesere som er interessert i fascismens generelle historie.

(Oversatt fra forlaget Routledge)

Seminaret kan strømmes direkte her:

Arrangør

PRIS, biblioteket
Emneord: nordisk, fascisme
Publisert 28. apr. 2023 12:44 - Sist endret 22. mai 2023 14:37