"Technology and Sustainable Development" : boklansering med Henrik Skaug Sætra

Som en del av konferansen "Technology and Sustainable Development" som går av stabelen på høgskolen 16. juni, holdes det offisiell boklansering i biblioteket for boka med samme navn, som også danner rammen for konferansen. Redaktør og forfatter av flere av kapitlene Henrik Skaug Sætra presenterer, og boklanseringen er åpen for alle uten krav til påmelding.

Boka ble utgitt med åpen tilgang 14. april og kan leses i sin helhet her. Under følger en oversettelse av sammendraget, og nederst på siden kan du følge boklanseringen direkte via strømming.

Teknologisk endring er kjernen i alle store vendinger i menneskehetens historie, og revolusjoner, kriger og generell utvikling er vanligvis knyttet til en slags teknologisk endring. Men ikke all utvikling er gunstig. Mens teknologi har drevet frem store innovasjoner og rask utvikling, har forestillingen om bærekraftig utvikling fått fokus når vi nå opplever alvorlige sosiale, økonomiske og miljømessige utfordringer.

Denne boken undersøker om teknologi kan brukes til å fikse selve problemene forårsaket av teknologi, ettersom de ulike kapitlene undersøker ulike aspekter knyttet til hvordan teknologien har brakt oss dit vi er i dag (som noen vil si er det beste stedet menneskeheten har vært i henhold til en rekke beregninger), og om teknologi hjelper eller hindrer oss i vår innsats for å løse utfordringene vi står overfor. Problemstillingene som diskuteres dekker de tre bærekraftsdimensjonene og inkluderer temaer som materialiteten til AI, teknologi i utdanning, AI for likestilling, innovasjon og det digitale skillet, og hvordan teknologi forholder seg til makt, det politiske systemet og kapitalisme. Kapitlene bygger alle på det teoretiske bakteppet av teknologisk endring, bærekraftig utvikling, og FNs bærekraftsmål brukes aktivt gjennom hele denne boken, både for å undersøke hvordan disse målene fanger opp eller overser sentrale elementer i bærekraftig utvikling, og også for å tilrettelegge og skape et felles rammeverk for engasjement mellom kapitlene.

Denne boken gir en ny kombinasjon av tradisjonelle teorier som utforskes gjennom forskjellige case-studier, og gir grunnlaget for en bedre forståelse av hvordan og når teknologi kan – og ikke kan – være en muliggjører for bærekraftig utvikling. Det er dermed en viktig ressurs for studenter innen alle disipliner, teknologer og de som utvikler og tar i bruk ny teknologi. Det er også en verdifull ressurs for politikere og regulatorer som forsøker å utnytte teknologiens kraft for godt, samtidig som den begrenser dets negative potensial.

Arrangør

Henrik Skaug Sætra, biblioteket
Publisert 2. mai 2023 13:55 - Sist endret 13. juni 2023 09:16